A D-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, az egészséges csontok és fogak fenntartásához, valamint a testünk sejtszintű funkcióinak támogatásához. Kutatások mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik magasabb D-vitamin szinttel rendelkeznek, ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri, valamint rákos megbetegedések, ezért a vitamin pótlása kiemelten fontos.
De pontosan mennyi a javasolt napi bevitel?
Felnőttek számára a napi ajánlott mennyiség 2000-4000 NE (nemzetközi egység). Ha ezt alulmúljuk, immunrendszeri problémák, krónikus fáradtság, vagy depresszió léphet fel, míg a gyermekek esetében a csontok fejlődési rendellenességei és immungyengeség jelentkezhet. Mind a hiány, mind a túladagolás kerülendő; a cél az optimális bevitel megtalálása.
További érdekességek a D-vitaminról:
Ismerjük meg közelebbről ezt a zsírban oldódó vitamint! A D-vitamin főként a napfény hatására termelődik a bőrünkben, ahol a koleszterinből kolakalciferol (D-vitamin) képződik. A napfény nem csak egyfajta D-vitamint szintetizál: többek között az alfakalcidol és az ergokalciferol (D-2), valamint a leginkább előnyös kolekalciferol (D-3) is képződik, amit különösen érdemes keresni a kiegészítők összetevői között.
A napfény a legjobb D-vitamin forrásunk. A kutatások szerint, különösen az Egyenlítő közelében, a déli órákban vett rövid napfürdők ideálisak a D-vitamin szint optimalizálására. Fontos azonban, hogy a napozást mértékkel végezzük, kerülve a hosszantartó napkitettséget.
A D-vitamin bevitele étkezéssel is támogatható. Például a gombák alatti vékony réteg szintén tartalmaz D-vitamint, ezért ezeket nem szokás meghámozni. A lanolin, vagyis a napoztatott birkagyapjúzsír, szintén fontos forrása a D-3 vitaminnak, mely különösen jól felszívódik.
Nem teljesen alaptalan az a vélekedés, hogy a napozás után nem ajánlott azonnal zuhanyozni, mivel a tisztálkodószerek kimoshatják a D-vitamint a bőr felszínéről.
A modern fényvédők túlzott használata szintén gátolhatja a D-vitamin termelődését, így érdemes ezeket is mértékkel alkalmazni, hogy megőrizzük a vitamin megfelelő szintjét a szervezetünkben, miközben elkerüljük a potenciális túladagolást.