Finom zsenge és ízletes marhahús borda, amely tökéletes egy különleges alkalomra vagy családi vacsorára! Ezek a bordák lassan főznek tökéletesre, és leesnek a csontról. Tálald kedvenc köreteddel, hogy jóízű legyen!
A marha borda egy klasszikus kényelmes étel, amely tökéletes egy különleges alkalomra vagy egy hétvégi étkezésre! Ezt a receptet könnyű elkészíteni, de a rövid bordák olyan ízűek, mintha egész nap rotyogtak volna. A hús hihetetlenül puha és ízletes, míg a szósz gazdag és finom. A bordák leesnek a csontról, és elolvadnak a szájban, finom!
Miért fog tetszeni ez a recept
Ez a recept egyszerűen elkészíthető, és csak néhány összetevőt igényel. A rövid marhahús bordákat könnyű megtalálni az élelmiszerboltokban. A rövid borda a marhahús egyik legízletesebb darabja. A rövid bordákat lassan főzzük, amíg megpuhulnak és leesnek a csontról. Ezt az ételt többféle oldallal tálalhatjuk. Nagyon szeretjük krumplipürével fogyasztani. Ez a recept glutén-, tej- és tojásmentes. Nézd meg ezeket a lassú tűzhelyen párolt rövid bordákat egy újabb ízletes családi vacsorához!
Összetevők és helyettesítők
Ezek a zsenge marhahús bordák összetevői és helyettesítői. Görgess le az alábbi receptkártyához a teljes receptért.
Lehetőleg friss marhahús rövid tarját használj fagyasztott helyett.
A húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A rövid bordákat olívaolajon vagy avokádóolajon megpirítjuk.
A hagymát, a sárgarépát és a zellert apróra vágjuk.
A darált fokhagyma finom ízt ad!
A paradicsompüré segít besűríteni a húslevest, és ízt ad.
A marhahúsleves és a vörösbor segít a hús puhításában. Ha szükséges, cseréld ki a vörösbort több marhahúslevessel.
A friss kakukkfű és babérlevél földes, természetes ízt ad.
A Coconut aminos a szójaszósz szója- és gluténmentes változata. Ízt ad hozzá.
Végül ízlés szerint díszítsük friss petrezselyemmel.
Íz és textúra
A hús hihetetlenül puha és leesik a csontról.
A szósz gazdag és ízes, egy csipetnyi édességgel.
Ezek a rövid marhahúsbordák tökéletesen megsültek, ropogós külsejük és lédús belsejük.
Az ízek összetettek és rétegzettek, ízes, édes és földes jegyekkel.
Hogyan készítsünk
1. lépés
Először melegítse elő a sütőt 160 °C-ra.
2. lépés
A marhahús rövid bordáit minden oldalról bőségesen fűszerezzük sóval és borssal.
3. lépés
Egy nagy holland sütőben vagy sütőben használható edényben melegítsd fel az olívaolajat közepesen magas lángon. Hozzáadjuk a rövid bordákat, és minden oldalukon barnulásig pirítjuk, oldalanként körülbelül 4-5 percig. Szükség esetén adagokban dolgozz, hogy elkerüld az edény túlzsúfoltságát. Ha megsült, tegyük félre a rövid bordákat egy tányérra.
4. lépés
Ugyanabban az edényben adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert. Pár percig pároljuk, amíg a zöldségek el nem kezdenek puhulni.
5. lépés
Keverjük hozzá a paradicsompürét, és főzzük még egy percig, hogy fokozza az ízét.
6. lépés
Öntsük hozzá a marhahúslevest és a vörösbort (ha használunk), kaparjuk le az edény alját, hogy a megbarnult darabok kiszabaduljanak.
7. lépés
Tedd vissza a megsült rövid bordákat az edénybe a tányéron felgyülemlett lével együtt.
8. lépés
Add hozzá a friss kakukkfüvet, a babérlevelet és a kókuszdió aminosavakat az edénybe. A folyadéknak részben el kell fednie a rövid bordákat. Ha szükséges, adjunk hozzá még húslevest.
9. lépés
Forraljuk fel a folyadékot, majd fedjük le az edényt. Tedd át az edényt az előmelegített sütőbe.
10. lépés
Pároljuk a rövid bordákat a sütőben körülbelül 2,5-3 órán keresztül, vagy amíg a hús villára puhul, és könnyen leválik a csontról.
11. lépés
Ha elkészült a rövid borda, vedd ki az edényt a sütőből, és távolítsd el a felesleges zsírt a szósz felületéről.
12. lépés
Végül tálaljuk. Díszítsük apróra vágott friss petrezselyemmel, ha szükséges.
Szakértői tippek a sikerhez
Kövesd ezeket a tippeket és trükköket a legjobb marhahús rövid bordák elkészítéséhez.
A rövid bordákat feltétlenül pirítsd meg, mielőtt dinsztelnéd őket. Ez gyönyörű színt ad nekik, és segít rögzíteni az ízüket.
A zöldségeket apróra vágjuk.
Ne spóroljunk a zöldségekkel! Ízt és mélységet adnak az ételnek.
Hagyd a rövid bordákat legalább 2,5-3 órán át dinsztelni, vagy amíg villára puhulnak.
Ízváltozatok és kiegészítők
Íme néhány módszer a rövid marhahús bordák ízének megváltoztatására.
Adj hozzá különféle zöldségeket ehhez az ételhez, például sárgarépát, burgonyát, hagymát és zellert.
Vagy adj hozzá gyógynövényeket és fűszereket a párolófolyadékhoz, például rozmaringot, kakukkfüvet, babérlevelet és fekete borsot.
Fűszeresebb ételhez adjunk a párolófolyadékhoz egy csipetnyi pirospaprika pelyhet.
Hogyan szolgáljuk fel és tároljuk
Tálald a marhahús rövid bordát burgonyapürével, karfiolpürével, barna rizssel vagy teljes kiőrlésű tésztával.
Díszítsük friss fűszernövényekkel, például petrezselyemmel vagy kakukkfűvel.
A maradék legfeljebb 4 napig tárolható a hűtőszekrényben.
Egy serpenyőben alacsony lángon melegítsük újra.
Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)
Ehhez a recepthez használhatsz csontos vagy csont nélküli rövid bordákat. A kicsontozott rövid bordák íze gazdagabb lesz, de tovább tart a főzésük. A kicsontozott rövid bordák kényelmesebbek, de nem biztos, hogy olyan ízletesek.
Igen, ezt a receptet lassú tűzhelyben is elkészítheti. Egyszerűen pirítsd meg a rövid bordákat egy serpenyőben, majd add hozzá a lassú tűzhelyhez a többi hozzávalóval együtt. Főzzük alacsony fokozaton 8-10 órán át.
Igen, ezt a receptet előre elkészítheted, és a tálalás előtt felmelegítheted. A rövid bordák másnap még jobb ízűek lesznek.
Igen, lefagyaszthatod a párolt marhahús bordát. Hagyd teljesen kihűlni a rövid bordákat, majd helyezd át őket egy légmentesen záródó edénybe. Legfeljebb 3 hónapig fagyasztható.
A marhahúsbordák hosszabbak, görbültebbek, és több húst tartalmaznak, mint a rövidebbek, amelyek laposabbak és gazdagabb ízűek.
Szükséges felszerelés
Holland sütő: Ez a nagy teherbírású öntöttvas holland sütő kiválóan alkalmas ehhez a párolt marhahús rövid bordás recepthez