Az ananász az egyik abszolút kedvenc gyümölcsöm, és tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki szereti ezt a trópusi finomságot. Nem kérdés, hogy frissítő és finom. De az ananásznak van néhány igen erős egészségügyi előnye is. Íme három egészséges kifogás, hogy több tápláló gyümölcsöt iktass az étrendedbe, valamint néhány kedvenc élvezeti módom.
Tele van C-vitaminnal
Egy csésze ananász az ajánlott napi C-vitamin-mennyiség több mint 100%-át biztosítja. És bár valószínűleg jól tudod, hogy ez a tápanyag segít az immunitás támogatásában, ennél sokkal többre képes. A C-vitamin az egész testben részt vesz a szövetek növekedésében és javításában. Ráadásul antioxidánsként működik, így védi a sejteket az idő előtti öregedéssel és olyan betegségekkel szemben, mint a rák és a szívbetegségek.
A vitamin a derékbőségre is hatással lehet: Egy tanulmány szerint azok az edzők, akik nem jutottak elegendő C-vitaminhoz, körülbelül 25%-kal kevesebb kalóriát égettek el edzés közben. A véráramban lévő túl kevés C-vitamin összefüggésbe hozható a magasabb testzsírral és derékbőséggel.
Támogatja az egészséges bőrt
Az ananász gazdag mangánban. (Már egy csésze tartalmazza az egy napra ajánlott mennyiség több mint 75%-át.) Ez az ásványi anyag a C-vitaminnal együtt szükséges a kollagén felépítéséhez – a bőr szerkezeti összetevője, amely megakadályozza a megereszkedést és a ráncokat.
A mangán antioxidánsként is működik, amely megvédi a bőrsejteket az UV-fény okozta károsodástól, így az ananász különösen fontos a nyári időszakban.
Elősegíti az egészséges emésztést
Ha valaha is próbáltál már friss ananászt tenni egy zselatinos desszertbe, tudod, hogy ez egyszerűen nem fog menni. Ez azért van, mert az ananász egy bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely a zselatint aminosav-építőköveire bontja, és megakadályozza, hogy szilárddá váljon vagy szilárd maradjon. Ugyanezen okból kifolyólag az ananászt gyakran használják pácokban, hogy segítsen megpuhítani a húst.
És az enzim nem csak a főzésre van hatással – ha étkezés mellé eszünk ananászt, a bromelain segíthet a fehérjék emésztésében, ami potenciálisan csökkenti a puffadást, az emésztési zavarokat és a lomhaságot. Az ananászban található élelmi rostok szintén segítenek fenntartani a bélrendszer rendszerességét, és megelőzni a székrekedést.
Egyszerű módjai annak, hogy több ananászt fogyassz
Bár a friss ananász önmagában is csodálatos, kipróbálhatod a receptekbe való beépítését is. Íme néhány kedvenc módszerem, ahogyan a gyümölcsöt turmixokhoz, főzelékekhez, koktélokhoz és még sok máshoz adhatod.
Az ananászt kókusztejjel, kókuszvajjal, borsó fehérjeporral, egy fél sárga paprikával és egy kis friss gyömbérgyökérrel turmixoljuk össze.
Adj hozzá friss ananászt a káposztasalátához. Keverj össze egy evőkanál nyers almaecetet, egy evőkanál friss ananász levét, egy teáskanál mézet, egy-egy fél teáskanál friss reszelt gyömbért és apróra vágott fokhagymát, valamint egy csipetnyi fekete borsot és tengeri sót. Dobd össze egy-egy fél csésze aprított káposztával és ananászdarabokkal. Hűtsük le, és tálaljuk köretként vagy hal vagy fekete bab feltétjeként.
Grillezd meg a friss ananász szeleteket a következő főzőcskézésen.
A fagyasztott esernyőital egészségesebb változatához keverj össze egy csésze friss ananászt, egy marék jeget, valamint egy-egy negyed csésze cukrozatlan kókusztejet és fagyasztott banánszeleteket, majd keverjen bele 28 gramm rumot.