Sokan nem gondolnák, de egy légiutas-kísérő szerint vannak meglepő indokok arra, hogy miért érdemes elkerülni a repülőgépen kínált forró italokat. Amíg a mobiltelefon használatot illetően lazábbak a szabályok, a kávé és a tea fogyasztása kapcsán komolyabb aggodalmak merülnek fel. Egy légiutas-kísérő elárulta, hogy a repülőgépek utasainak nem ajánlott elfogyasztaniuk a légiutas-kísérők által kínált kávét vagy teát.
De mi áll ennek hátterében? Úgy tűnik, hogy a repülőn felszolgált forró italok elkészítéséhez használt víz ugyanazokból a tartályokból származik, melyek a repülőgép mosdóinak működését biztosítják.
Bár első hallásra ez nem tűnik különösebben aggasztónak, hiszen a víz ellátása létfontosságú a gépen belül, és szükség van a mosdók zavartalan működésére is, Betty szerint az ilyen víz fogyasztása egészségügyi kockázatokat rejthet.
Egy légiutas kísérő nyilatkozva részletezte tapasztalatait: „Nemrégiben végeztek E. coli tesztet a gépen, amely sikertelen volt. A karbantartók néhány gombnyomás után ‘megoldották’ a problémát, de én még mindig kerülném a forró vizet és teát. A palackozott italok és a jég azonban biztonságosnak tűnnek” – figyelmeztet a légiutas-kísérő.
A beszélgetés során szóba került a mobiltelefonok használata is. „Senki sem kapcsolja ki a készülékét, én magam sem. Ha éppen nem dolgozom, akkor hátul ülök és a telefonomat nyomkodom” – tette hozzá a stewardess. A biztonsági utasítások gyakran csak elővigyázatosságból születnek meg. „Nem szabad felállni, amikor a kapuhoz gurul a gép, holott csak öt kilométeres óránkénti sebességgel haladunk. Valószínűleg régebben történt valami, ami miatt bevezették ezt a szabályt” – magyarázta a képzésen hallottakat.
Összességében tehát úgy tűnik, hogy a nyilatkozó légiutas-kísérő nem túl lelkes a munkájával kapcsolatban, és bár a teát 2-3 percig forralva ihatóvá válik, remélhetőleg a légitársaságok a jövőben fokozottan ügyelnek a vízminőségre és a megfelelő elővigyázatossági intézkedésekre.