Autumn Bates ( @autumnelle_nutrition ) klinikai táplálkozási szakértő, aki mesterfokozattal rendelkezik táplálkozástudományi emberi teljesítményből, és több százezer követővel rendelkező közösségi média influencer.
Videói, amelyek az egészséges táplálkozásra, a fogyásra és az időszakos böjtre összpontosítanak , rendszeresen terjednek – köztük egy friss szegmens, amelyben kilenc olyan ételt árul el, amelyek segítenek a fogyásban. „Ma kilenc ételt osztok meg, amelyeket táplálkozási szakértőként veszek minden héten” – mondja.
„A mai napig elértem a súlycsökkentési és zsírcsökkentési céljaimat, és ez nagyrészt ezeknek az ételeknek köszönhető, amelyeket sokat ettem.”
„Az első dolog, amit minden héten veszek, az a tojás” – árulta el Autumn, hozzátéve, hogy „sok tojást” vesz, mert sok tojást eszik. „A tojás nagyszerű fehérjeforrás, amely segít a szervezet újrakompozíciójának elérésében, ugyanakkor nagyon laktató, és különösen akkor, ha fogyás vagy wellness utazáson veszel részt, sokkal könnyebb ezt elérni és fenntartani, amikor nem vagy éhes – teszi hozzá. „Rántottát készítek szalonnával, vagy gofriba teszem, és így biztosított a fehérje bevitel is.”
Bárhogy is legyen, rengeteg tojást fogyasztunk. Valószínűleg hetente legalább 24, de akár 36 tojást is elfogyasztunk a férjemmel együtt. A kutatások azt mutatják, hogy a magasabb fehérjebevitel segíthet a testsúly csökkentésében és a testösszetétel javításában azáltal, hogy csökkenti a zsírtömeget, miközben megőrzi a zsírmentes tömeget, legyen szó akár alacsony, akár normál kalóriatartalmú étrendről.
A második termék, amit minden héten vásárol, a túró. „A túró örökre a kedvenc ételem marad, mert nagyon gyors, rendkívül egyszerű, nem igényel főzést, és magas a fehérjetartalma” – mondja. „Gyakran használok túrót a reggelimhez, mivel időszakos böjtöt tartok, vagy az ebédemhez.”
Ezután „néhány diót vagy mandulavajat és valamilyen gyümölcsöt” ad a tökéletes ételekhez. „Szó szerint percekbe telik az elkészítése, annyira egyszerű” – mondja a „nem főzni” étkezésről. A túró teljes zsírtartalmú változatát választja, mert „a zsír a túróban lévő fehérjével kombinálva valóban elősegíti a jóllakottság érzését, és sokkal jobban segít megelőzni az éhséget és a sóvárgást, mint a szokásos alacsony zsírtartalmú ételek”. Hozzáteszi, hogy „a zsír és a fehérje egyaránt növeli a jóllakottság hormonjaink szintjét”.
” Félsz a teljes zsírtartalmú tejtermékek vásárlásától? Ne félj. A tudomány alátámasztja Autumn állításait, miszerint a magasabb zsírtartalmú tejtermékek elősegítik a jóllakottság érzését. Vannak olyan tanulmányok is, amelyek szerint még a szívbetegségek ellen is védelmet nyújthat , és csökkentheti a stroke kockázatát .
A harmadik Zero Sugár étcsokoládé, Zéró cukros étcsokoládé chipseket is vásárol, amiből kiderül, hogy csokis protein gofrit készít belőle. „Trevor, a férje és én szó szerint körülbelül 36 gofrit készítünk hetente. Egyszerre adagoljuk, majd a fagyasztóban tároljuk. Tehát nincs más dolgunk, mint betenni a kenyérpirítóba, amikor készen állunk fogyasztani. Minden adaghoz adunk hozzá egy evőkanálnyi cukormentes étcsokoládédarabkát” – magyarázza.
„Csak egy jó kis mókás csemege, és nincs benne hozzáadott cukor.”
A negyedik tétel a bevásárlólistáján az alma, pontosabban a mézes ropogós alma. „Ez furcsának tűnhet, mert az almában több cukor van, mint néhány más gyümölcsben, például a málnában vagy az eperben, de én az alacsony glikémiás terhelésre koncentrálok. Ez azt mutatja meg, hogy különféle ételek milyen hatással vannak a vércukorszintünkre” – magyarázza Autumn.
„Az alma meglepően alacsony glikémiás terhelésű, annak ellenére, hogy cukortartalma valamivel magasabb. Ő mindennap eszik egyet, és néha túróval párosítja, hogy kiegészítse a fehérjét és zsírt. Ez a kombináció tovább csökkenti az étkezés teljes glikémiás terhelését.”
Az ötödik dolog, amit „minden egyes héten vásárol”, a kelkáposzta. „Egy darabig kihagytam a kelkáposztát, nem nagyon vágytam rá, de mivel ez volt a kelkáposzta szezonja, olyan, mintha az ízlelőbimbóim újra megkívánták volna. És az elmúlt három-négy hónapban szó szerint megszállottan foglalkoztam vele” – mondja Autumn.
„Sokféle módon ettem már kelkáposztát, például pirítva vagy sütve, de a kedvencem ez a pácolt kelkáposzta saláta, amit készítettem. Istenem, milyen finom. Kelkáposztát veszek, majd pácolom egy kis dijoni mustárral, olívaolajjal, balzsamecettel és sóval. Ezután megszórom sült őszi zöldségekkel, hagymával és fokhagymával, és egy kis grillezett csirkét adok hozzá. Milyen egyszerű!”
„A hatodik dolog, amit minden héten vásárolok, az a görög joghurt” – mondja Autumn. Elmagyarázza, hogy ő maga készíti a görög joghurtot, de szereti a bolti változatok magas fehérjetartalmát. Ez az egyetlen olyan skyr opció, amely teljes zsírban vagy teljes tejben is kapható. És csakúgy, mint a túrónál, a jóllakottság kedvéért a teljes zsírt választom, így nem vagyok éhes és nem vágyom cukorra” – magyarázza. Általában a fehérje gofri mellé eszi. „Megkapom azt a plusz fehérjét a feltétemből” – mondja.
A hetedik a sárgarépa egy másik ismétlődő zöldség a bevásárlólistáján. Elmagyarázza, hogy míg egyesek úgy gondolják, hogy a gyökérzöldség magas cukortartalmú, „valójában a sárgarépa glikémiás terhelése is nagyon alacsony, ami azt jelenti, hogy nincs nagy hatása a vércukorszintre” – mondja, hozzátéve, hogy remek alternatívája az édesburgonyának, „közepesebb glikémiás terhelés”. Gyakran megsüti őket „egy kis köménnyel, esetleg paprikával és őrölt fokhagymával”.
A nyolcadik dolog, amit hetente vásárol, az a brokkoli és a karfiol. „Most azért veszem meg ezeket minden egyes héten, mert vagy nyersen van a vasárnapi salátámban, vagy felaprítom, megsütöm, és beleteszem valamibe, például a kelkáposzta salátámba, amit korábban említettem. – mondta, felfedve egy hackelést.
„Nem vagyok benne biztos, hogy kipróbáltátok-e már ezt, de ha kiveszitek a brokkoli szárát, és csak lehúzzátok a külső szélét, és megsütitek, az őszintén szólva a legjobb része a brokkolinak” – mondja.
„Ezeket az őszi zöldségeket megpirítva, akár csak sót és olívaolajat is hozzáadva, de néha úgy is, mint az őrölt fokhagymás őrölt hagymát, olyan könnyű, finom és egyszerű köret, amely alacsony glikémiás terhelést is jelent.”
A kilencedik dolog, amit minden héten vásárol, az a teljes tej. „Ironikus módon most nincs nálam, mert a hét vége felé járok, és kifogytam, de a teljes tejjel ezt használom a hozzáadott cukormentes fehérje forró csokoládéhoz a csokoládéfehérjével.” – magyarázza.
„Ez a kedvencem, amikor fogyókúra közben valami édességre vágyom, mert nincs benne hozzáadott cukor, és 18 gramm teljes értékű fehérjét tartalmaz. Különösen azokban a napokban, amikor alacsony volt a fehérjebevitelem, és egy kis cukorra volt szükségem, ez igazi megoldást jelentett. Összekevertem a teljes tejet egy gombóc cukormentes csokoládéporral és egy kis kakaóporral, majd felmelegítettem a kívánt hőmérsékletre. Ennyi az egész.”
Míg régebben a fogyókúra kultúrája azt hirdette, hogy a zsírmentes ételek elősegítik a fogyást, manapság a legtöbb szakértő úgy véli, hogy a teljes zsírtartalmú ételek választása jobb megoldás. Ezek az ételek ugyanis elősegítik a jóllakottság érzését, és még a szívbetegségek ellen is védenek, valamint csökkenthetik a stroke kockázatát.